Paikalliset tarinat heräävät eloon opastetuilla matkoilla
Paikalliset tarinat heräävät eloon opastetuilla matkoilla, paikallisoppaamme Leenan tervehdys Länsi-Uudeltamaalta
Kulttuurimatka tsaarien ja kuninkaiden jalanjäljille Mustion linnaan ja ruukkeihin
Kulttuurimatka on elämysmatka menneisiin päiviin. Oletko kiinnostunut Suomen historiasta? Haluaisitko tutustua merkkihenkilöiden elämään Mustion linnan miljöössä, nauttia tunnelmasta ja maittavista illallisista? Kesäinen Mustion linna ja ruukit on aikamatka historiallisille tapahtumapaikoille upeisiin ruukkeihin ja rakkaudella vaalittuun kartanomiljööseen.
Mustion alueen ruukkien historia ulottuu 1560-luvulle, jolloin ensimmäinen koeluontoinen ruukki rakennettiin. Ruukkitoiminnan kehittymisestä seurasi vuoriteollisuuden nousu Suomessa ja nopeaan tahtiin rakennettiin lähialueelle useita ruukkeja, mm. kesäisen reissumme käyntikohteet Billnäs, Fagervik ja Fiskars.
Itse Mustion linna on rakennettu 1782-1792 Magnus Linder II toimesta. Sen ehkä kuuluisin henkilö on Hjalmar Linder, jonka aikakausi kattaa 1900-luvun alun. Hjalmarin sisarpuoli, “Kitty” antoi rukkaset itselleen Mannerheimille – tämänkin tarinan kuulet reissumme aikana.
Mustion linnassa olivat yöpyneet kuninkaalliset ja tsaarit, ja kartanoa oli koko ajan pidetty hyvässä kunnossa. Tänä päivänä Mustion linnan mailla on myös aivan ihastuttava puutarha, hotelliakennuksia, korkeatasoinen ravintola ja kesäteatterikin. Ja linnaa pyörittää edelleen Linderin suku, nykyään Filip ja Christine Linder. Christine on muuten saksalainen kreivitär.
Mustion Linnan miljöö ja tunnelma on ehdottomasti koettava,
sen tiesivät jo entisaikojen kuninkaat ja tsaaritkin!
Ja ääripäästä toiseen vie tuloillan komedia Ilmaista rahaa! Komediassa Rooleissa mm. Risto Kaskilahti ja Sari Puumalainen. Komedian pääosan henkilö Erkki on keksinyt oivan ansaintakeinon, sosiaaliturvan lypsämisen millä tavalla hyvänsä. Keinoja on monia ja koko rakennelma uhkaa sortua, kun Kelan tarkastaja saapuu kotiin.
Oppaamme Leena kutsuu mukaan tarinoiden reissulle Mustion linnaann. Asiantuntevat ja viihdyttävät oppaat linnassa taitavat tarinankertomisen taidon!
Tutustu kulttuurimatkaohjelmaamme 12.-14.7. Ruukkikierros ja Mustion linna
Muutama rivi ruukkien erityispiirteistä:
Fiskarsin ruukki
Fiskarsin ruukin perusti hollantilainen Petter Thorwöste vuonna 1648. Rautaruukista kupariruukiksi muuttunut ruukkialue koki suurimman loistonsa Julinien suvun aikaan 1800-luvulla.1980-luvulla ruukin tilat olivat käyneet vanhanaikaiseksi ja kylä oli jäädä unohduksiin, mutta tehtaan varatoimitusjohtaja alkoi soitella suomalaisille taiteilijoille tarjoten valtavia studioita pilkka(vuokra) hintaan, kunhan he toisivat työnsä ja perheensä Fiskarsiin.
Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kylässä asuu n. 130 taiteilijaa, suunnittelijaa ja käsityöläistä ja Ruukin rakennukset on hienosti entisöity.
Kylänraitti on täynnä ihastuttavia käsityöläisten ja taitelijoiden putiikkeja – on vaatteita, koruja, laukkuja, taidetta, lasia…ja tietysti Fiskarsin tuotteiden oma kauppa, jossa on puutarhavälineitä, saksia, puukkoja, Iittalaa….
Billnäsin ruukki
Carl Billsten perusti Billnäsin ruukin jo pari vuotta ennen Fiskarsia Mustion joen varteen, kosken äärelle. Tässä ruukissa raudantuotanto jatkui yhtenäisenä peräti 265 vuotta! Ruukki siirtyi Fiskarsin omistukseen ja raudantuotantokin siirtyi Fiskarsin uuteen tehtaaseen 1980-luvulla.
Tänä päivänä rakennukset näyttävät edelleen alkuperäisiltä, mutta sisältä löytyy hienoja sisustuksia. Kesäisellä reissulla emme käy sisällä rakennuksissa, vaan ajamme Mustion joen kummankin puolen ja näemme ruukin tilat ulkopuolelta. Tarinoita kyllä tällä pikkukierroksellakin riittää!
Fagervikin ruukki
Carl Billsten perusti Fagervikinkin ruukin, tällä kertaa Inkooseen, meren rannalle, ja koko kylä muodostui ruukin ympärille. Suku, joka kehitti ruukkia 1700-luvulta lähtien, on nimeltään Hisinger, ja asuu edelleen Fagervikin ruukinkartanossa.
Nimi Fagervik tarkoittaa kaunista lahtea (fager on vanhahtava ruotsinkielinen sana ”kaunis”). Alueella on harvinaisen hyvin säilynyt ehjä 1700-luvun kokonaisuus, sillä Fagervik sijaitsee aika lailla syrjässä suurilta reiteiltä. Tutustumme työläisten pajaraittiin, ja viehättävään kirkkoon, jossa on Suomen vanhimmat, käyttökelpoiset urut.