Puutarhamatka unelmamaisemissa Pohjois-Norjassa
Toteutimme vähän erikoisemman puutarhamatkan yhteistyössä Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistys ry:n kanssa. 27.7.-2.8. vierailimme Tromssan, Harstadin ja Narvikin seudun yksityispuutarhoissa sekä maailman pohjoisimmassa botaanisessa puutarhassa Tromssassa.
Paikallisoppaamme Lauri johdatteli meidät Norjan historiaan ja elämään Pohjois-Norjassa, suomalaisten ja norjalaisten yhteiseen historiaan sekä toimi tulkkina puutarhakohteissamme. Matka kaupungista kaupunkiin sujui mukavasti tarinoita kuunnellen ja huikeita maisemia ihaillen. Kaupunkikohteiden lisäksi tutustuimme mm. Abiskoon, Hurtigruten-alukseen ja sen merkitykseen liikkumisessa, Narvikin asemaan Suomen huoltoreittinä sekä Kiirunan kaupungin siirtoon kaivoksen päältä. Huikeita tarinoita ja kokemuksia. Pohjois-Norja avautui meille aivan uudella tavalla, paikallisopas on tärkeä matkakokemuksen syventämisessä. Suosittelemme! Sitten puutarhakohteisiin:
Tord Kvienin puutarha
Ensimmäinen puutarhakohteemme oli oslolaisen arkkitehdin puutarha hänen lapsuuden maisemissaan. Tuulisissa olosuhteissa on tärkeää tuulensuoja, “anorakki”, sen täällä opimme. Hän on suunnitellut puutarhaan erilaisia tuulensuojia istutuksista. Näistä muodostui mielenkiintoisia tiloja, joissa kaikissa oli eri tunnelma. Puutarhassa oli myös mielenkiintoisia suojaatuovia rakenteita ja tyylikkäitä sisustusesineitä. Norjassa kaiken pitää olla säänkestävää, mm. muoviastioita oli nerokkaasti tehty ruosteisen näköisiksi, tyylikkäiksi istutusastioiksi ja pyöreä allas ei kuulemma vaurioitunut veden jäätyessä, kuten neliömäiselle helposti käy. Hyviä vinkkejä kotiinviemiseksi! Puutarhassa oli myös vihannesmaa. Tord Kvienin puutarha on esitelty norjalaisessa puutarhaohjelmassa muutama vuosi sitten.
Hyttelykke upeissa vuonomaisemissa
Jo matka Hyttelykkeen oli elämys upean sillan kautta korkeille vuorille. Pysähdyimme näköalapaikalle tähyilemään laaksoon ja ihailimme riippuliitäjien temppuja. Perillä hengästyttävän upea puutarha lumosi meidät sekä Monican tarjoama maukas kalakeitto. Monica hyödyntää valumavesiä puutarhan kastelussa. Kaikki kukoisti hienosti. Hänellä on paljon varjoisaan puutarhaan sopivia kasveja mm. upeita valeunikoita, erilaisia esikoita ja liuskavaleangervoa kauniina kokonaisuutena todella kivikkoisella jyrkällä rinnetontilla. Upeat daaliat ja muut ruukkuistutukset tuovat pitempikestoista väriä puutarhaan ja miljööseen sulautuville terasseille. Puutarhassa on myös hyötykasveja. Puita ei juuri ole ja ne ovat matalia. Talvella on harmia hirvistä, joten takarajalla on verkkoaita. Kaiken kaikkiaan puutarha on hieno kokonaisuus vaativissa olosuhteissa. Monica on ollut aikaisemmalta ammatiltaan designer ja se näkyy puutarhassa.
Heidin taidokas puutarha lähellä Harstadia
Seuraava puutarhakohteemme oli myös upeissa vuonomaisemissa, kuinkas ollakaan. Heidi kokeilee kasvien menestymisen rajoja ja puutarhasta löytyikin mielenkiintoisia kasveja sekä lohilammikko! Kahvikupposen äärellä oli mukavaa vaihtaa kokemuksia puutarhan hoidosta ja kuulla hänen puutarhasuunnitteluperiaatteista ja onnistumisista. Myös pienet talvitappiot kuuluvat aina puutarhan hoitoon. Senhän me puutarhaharrastajat tiedämme. Heidin piha oli taidolla suunniteltu kokonaisuus vesiaiheineen, oleskelutiloineen, kiveyksineen sekä istutuksineen. Oli nautinto tutustua!
Narvikin alueen puutarhat, puutarhayhdistys Narvikissa
Narvikista käsin tutustuimme Benten johdolla kahteen yksityispuutarhaan. Bente toimii aktiivisesti alueen puutarhayhdistyksessä, ja hän kertoi sen toiminnassa. Jäseniä yhdistyksessä on n. 100 ja he tekevät aktiivisesti puutarhamatkoja. Miettivät jopa Suomeen reissaamista tulevina kesinä. Yhteistyö ja kokemusten vaihto olivat reissun suola. Benten oma puutarha on tasaisempi ja siellä on hyvin hoidetut nurmikot, joten tilaa ryhmän kanssa oleiluun oli enemmän kuin aikaisemmissa kohteissa. Puutarhassa on kasvihuone, kauniita rakenteita ja koristeita sekä hyöty- ja koristekasveja runsaina istutuksina. Lajikkeita on aika paljon, joista useimmat olivat tuttuja suomalaisista puutarhoista. Lyhyt kesä toki asettaa haasteita, on valittava kukkia, jotka ehtivät kukkia. Puutarhasta oli hulppea maisema vuonolle. Ihana paikka!
Bente (etualalla) esitteli myös lähellä olevan mielenkiintoisen koti-arboretumin. Siellä on paljon mielenkiintoisia puita ja pensaita. Vahvasti kanelille tuoksuva kanelikoivu oli kaunis, uusi tuttavuus. Mielenkiintoisia havukasveja on paljon. Arboretum on suojainen ja siellä on myös kukkaistutuksia sekä hyötykasveja. Koti-arboretumissa todella kokeillaan rajoja, se tämän harrastuksen yksi suola on.
Maailman pohjoisin botaaninen puutarha Tromssassa
Botaaninen puutarha tarjoaa ikkunan harvinaisten kasvien maailmaan. On uskomatonta, mitkä kasvit voivat menestyä Pohjois-Norjassa, kun ammattilaiset ovat perustaneet istutusalueet. Täällä oli upeat kokoelmat eri maista peräisin olevia kasveja. Voi kuvitella, miten upea tämän on alkukesästä, kun alppien kasvit loistavat. Nyt pääosassa olivat mm. erilaiset myöhemmin kukkivat esikot, sinisistäkin sinisimmät katkerot ja muut loppu kesän kasvit. Väriä miljööseen oli tuotu yksivuotisilla sekä mm. värililjoilla. Suosittelemme lämpimästi vierailua botaniaan kesän eri vaiheissa.
Torniolaakson Puutarha ja Unelmat toteutti kasviunelmiamme
Norjasta ei voi tuoda kasveja Suomeen, joten kasvihankintoja pääsimme toteuttamaan vasta Torniossa Torniolaakson Puutarha ja Unelmat –taimistolla Siljan johdolla. Pohjoisen taimistoista kaikki muut ovat lopettaneet toimintansa, mutta Silja Kroschel puolisonsa kanssa jatkaa vanhempiensa työtä. Taimistolta löytyy pohjoisessa menestyviä kasveja. Heillä käy asiakkaita Ruotsista saakka, koska sielläkään ei ole pohjoisessa taimistoja. Puutarhassa oli tarjolla mm. upeita päivänliljoja, nauhuksia ja syysleimuja kukkaloistossaan sekä laaja valikoima muita perennoja, pensaita ja puiden taimia. Taimet olivat suuria, joten heti saa upeat istutukset omaan puutarhaan. Taimistolla on myös hieman näytemaita, joten kasvien koko ja kasvutapa tulee tutuksi. Siljalta saa myös hyvät neuvot kasvien kasvatukseen.
Puutarhakohteiden elämää ja pihan muuntumista eri vuoden aikoina voi seurata näissä somekanavissa:
Hyttelykke: https://www.instagram.com/hyttelykke/
Tord Kvien: https://www.instagram.com/tordkvien/
Heidi Strom: https://www.instagram.com/haukaaslillehage/
Narvikin puutarhayhdistys: https://www.facebook.com/groups/169231646521965/
https://www.facebook.com/tornionlaaksonpuutarhaunelmat
Lämmin kiitos yksityispihojen omistajille, Torniolaakson Puutarha ja Unelmat Siljalle, Pohjois-Karjalan Puutarhayhdistyksen väelle, oppaallemme Laurille, kuljettajallamme Mikalle sekä kaikille puutarhamatkaryhmäläisillemme mukavasta ja mielenkiintoisesta reissusta Pohjois-Norjan puutarhoihin. Ehkä näemme uusissa kohteissa tulevina vuosina?
Jutun kirjoitti Kaija Turunen, Samimatkat
puutarhaharrastaja ja kasvikokeilija. Kotipuutarhani Sinikämmen löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/sinikammen/
Unelmanani on reissata lähimaiden kiinnostavissa puutarhakohteissa ja suunnitella reissuja puutarhaharrastuksesta kiinnostuneille.
Kulmankunnan kunkku kaikessa komeudessaan. Vähän ajan päästä takana olevalla omakotitalon terassilla oli “kesäkukkia hoitamassa” kunkku ja hänen kaksi kaveria. Arveltiin porukalla, että kohta niistä joku painaa ovikelloa. 🤣Oikeasti porojen ja poroja omistamattomien välillä on ristiriitoja. Poro puutarhassa tai ylipäätänsä pihassa ei ole toivottu vieras, vaikka komea onkin.