Ilomantsi on ainoa paikkakunta Suomessa, jossa on käyty laajoja, divisioonatason taisteluita talvi- ja jatkosodan aikana. Ilomantsin Sotatie muodostuu 150 kilometrin mittaisesta tieverkostosta, jonka varrelle tai sen läheisyyteen sijoittuvat kaikki rajavyöhykkeen ulkopuolella olevat sotahistorialliset kohteet. Sotatien varrella on kymmeniä muistomerkkejä, opastustauluja, museoita, rakennuksia ja entisöityjä taisteluasemia, joihin tutustumalla saa hyvän kokonaiskuvan Ilomantsin ainutlaatuisesta sotahistoriasta.
Kiinnostus Suomen sotahistoriaan on lisääntynyt entisestään viime aikoina. Ilomantsi on esimerkillisesti panostanut Sotatie-retkien suunnitteluun, niinpä haluamme yhteistyössä tarjota Sotatie-retkiä ryhmillemme. Esittelemme tässä kaksi vaihtoehtoa.
Sotatien pohjoinen reitti
Pohjoisen Sotatie-retken aloitamme Iljalassa piirakkakahveilla Ilomantsin kirkonkylällä. Kahvien jälkeen aloitamme tutustumisen Ilomantsin sotatiehen klo 9 tai 10 jälkeen. Lähdemme paikallisoppaan seurassa ajelemaan Hattuvaaraa ja Itäpistettä kohti. Jatkosodan pohjoisella rintamalla jännittävin kohde on Itäpiste, jossa tähyilemme katselutasanteelta Venäjän puolelle. Jo matka paikan päälle on mielenkiintoinen, koska tieura puristuu rajavyöhykkeen sisään, kapeimmillaan liikkumisväylä on vajaan kolmen metrin levyinen.
Tärkeä tutustumispaikka pohjoisella reitillä on Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan talo, jossa on mm. tykkinäyttely sekä sisätiloissa laaja kattaus sotavarusteita ja aseita. Esillä on myös Lotta Svärdin historiaa, Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäntyö, laadukkaita puhdetöitä, teemanäyttelyjä ja paljon muuta kiinnostavaa näyttelyesineistöä ja esittelyjä. Taistelijan talolla meillä on maittava lihakeittolounas. Kiertoajelulla näemme myös Palovaaran muistomerkkialueen, Hovattavalan kallion muistomerkin, Hattuvaaran tsasounan, Makkolan museotilan sekä Kallioniemen taistelupaikan.
Palaamme Ilomantsin kirkonkylään, jossa teemme kiertoajelun. Näemme mm. upeat kirkot, sankarihautausmaan sekä sotatapahtumiin liittyviä paikkoja. Lähtökahvit makean kahvileivän kera nautimme Parppeinpirtillä. Ja sen jälkeen aloitamme kotimatkan.
Retkemme ajan meillä on oppaana sotakamreeri Rauno Suhonen. Hän kertoo meille sotahistoriaan liittyvistä tapahtumista ja rakennuksista. Raskaita sotahistoriatarinoita keventää Ilomantsin pitäjähistoriaan, karjalaisuuteen ja ortodoksisuuteen tutustuminen sekä henkilötarinat ja sattumukset. Siirtymien aikana oppaamme taustoittaa tulevia tutustumiskohteita. Reitillä pysähdymme sääolosuhteet huomioiden muutamiin paikkoihin (osaan paikoista tutustumme tarinoiden merkeissä sekä bussista katsoen). Jalkaudumme muutaman kerran, mm. Itäpisteessä, jonne on n. 180 metrin kävelymatka hyvää sorapintaista tietä. Ajomatkaa tällä Sotatie-retkellä on 130 km.
Retken kesto on viisi tuntia.
Suosittelemme retkeä kesäiseksi arkipäiväksi, koska viikonloput ovat ruuhkaisia. Kulutus peruutus 4 viikkoa ennen matkaa.
Ilomantsin Sotatien kokopäiväreitti
Sotatien kokopäiväretkellä tutustumme kattavasti Ilomantsin Sotatien kohteisiin niin eteläisiin kuin pohjoisiin sekä vierailemme Ilomantsin keskustan kohteissa. Kokopäiväretkemme ajan meillä on oppaana sotakamreeri Rauno Suhonen. Hän kertoo meille sotahistoriaan liittyvistä tapahtumista, henkilöistä, rakennuksista sekä pitäjähistoriasta. Siirtymien aikana hän taustoittaa seuraavia kohteita. Reitillä pysähdymme sääolosuhteet huomioiden muutamiin paikkoihin. Jalkaudumme muutaman kerran, mm. Itäpisteessä, jonne on n. 180 metrin kävelymatka hyvää sorapintaista tietä. Kaikissa kohteissa ei välttämättä jalkauduta, eikä kaikkia polkuverkostoja kierretä.
Sotatie-retken aloitamme Iljalassa piirakkakahveilla Ilomantsin kirkonkylällä. Kahvien jälkeen aloitamme tutustumisen Ilomantsin Sotatiehen klo 9. Lähdemme paikallisoppaan seurassa ajelemaan Hattuvaaraa ja Itäpistettä kohti. Jatkosodan pohjoisella rintamalla jännittävin kohde on Itäpiste, jossa tähyilemme katselutasanteelta Venäjän puolelle. Jo matka paikan päälle on mielenkiintoinen, koska tieura puristuu rajavyöhykkeen sisään, kapeimmillaan liikkumisväylä on vajaan kolmen metrin levyinen.
Tärkeä tutustumispaikka pohjoisella reitillä on Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan talo, jossa on mm. tykkinäyttely sekä sisätiloissa laaja kattaus sotavarusteita ja muita aseita. Esillä on myös Lotta Svärdin historiaa, Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäntyö, laadukkaita puhdetöitä, teemanäyttelyjä ja paljon muuta kiinnostavaa näyttelyesineistöä ja esittelyjä. Kiertoajelulla näemme myös Palovaaran muistomerkkialueen, Hovattavalan kallion muistomerkin, Hattuvaaran tsasounan, Makkolan museotilan sekä Kallioniemen.
Ilomantsin kirkonkylän etelään sijoittuvalla alueella tärkein kohde on Öykkösenvaara, joka on luokiteltu ensimmäisen luokan sotahistorialliseksi kohteeksi. Alueella on kunnostettuja puolustusrakenteita ja taisteluasemia, panssarintorjuntatykki, helppokulkuinen polku sekä aina avoin opastuskeskus karttapiirroksineen ja opastetauluineen. Vierailemme myös mm. Möhkön, Oinassalmen ja Taivallammen muistomerkeillä.
Ilomantsissa tutustumme mm. Rajakenraalin majaan (pääsymaksullinen näyttely), sankarihautausmaahan, Suojeluskunnan muistomerkkiin. Parppeinvaaralla meillä on mahdollista ruokailla maittava nykykarjalainen pitolounas vastapaistettuine karjalalanpiirakoineen.
Suosittelemme retkeä arkipäiväksi, koska viikonloput ovat ruuhkaisia. Kuluton peruutus 4 viikkoa ennen matkaa. Ajomatkaa tällä Sotatie-retkellä on n. 170 km.
Sotatie-retken kesto on 7-8 tuntia. Kesto voidaan tiivistää seitsemään tuntiin, silloin kannattaa jättää toinen kahvittelu pois tai vähentää jalkautumisia kohteisiin. Yksikään ryhmä ei ole vielä halunnut retkeä lyhentää, vaan useita kertoja retkeä on pidennetty ryhmän toiveesta.
Kuvat: Visit Ilomantsi, STC Tuotanto Oy
Tekstit on tiivistetty sotatie-esittelyistä. Pidätämme oikeuden muutoksiin kohteissa ja ohjelmassa.