Latvian ja Viron kartanokierros on elämysmatka aatelisten ja ritarien elämään. Nauti upeista kohteista ja niiden tarinoista asiantuntevan oppaamme kanssa hyvää ruokaa unohtamatta. Matkan hintaan sisältyy kaksi herkullista kartanoillallista.
Viron historia saksalaisen ja ruotsalaisen vallan alaisuudessa on jättänyt maahan runsaasti kartanoita. Vuonna 1913 Virossa oli 1245 kartanoa. Upean luonnon keskellä sijaitsevat arkkitehtuuriaarteet ovat kestäneet ajan hampaan ja kertovat meille menneitten aikojen tarinoita. Historiallisten mullistusten vuosikymmenet rappeuttivat kartanoita ja vain parhaimpiin sijoitettiin kouluja, lastenkoteja ja kansantaloja tai muuta vastaavaa. Satakunta kartanoa on tänäpäivänä huippukunnossa, joista huomattava määrä on kunnostettu ylellisiksi hotelleiksi.
Nykypäivän vauhdikkaassa arjessa, kaipaamme useinkin mahdollisuutta ja aikaa ajatella, tuntea ja nauttia elämän kauniista hetkistä sekä kokea aikamatkan historiaan. Kartanoiden ja linnojen tarinoiden lisäksi voit kartanoissa nauttia herkullisesta ruoasta ja juomasta sekä nukkua kuin aatelinen. Viron kartanoissa tämä on nykyäänkin mahdollista. Sinua odottaa tuhannen kartanon maa elämyksineen.
Eläydy aatelisten ja ritarien elämään, elämysmatka joka on ehdottomasti koettava kerran elämässä!
Matkan aikana tutustumme suomenkielisen oppaan johdolla seuraaviin kohteisiin.;
Turaidan museoalue, Latvia
Turaida tunnetaan sen kauniista luonnosta Gaujan kansallispuistossa ja rikkaasta historiasta. Museon alueella sijaitsevat 1200 – 1500 – luvun Turaidan keskiaikainen linna, 1700-luvun Turaidan luterilainen kirkko, Kirkonmäki neiti Turaidan Ruusun muistokivineen, 1800 – 1900 – luvun Turaidan kartanon talouskeskus ja Kansanlaulu Puisto. Puisto on Latvian kansanlauluille ja niiden kerääjälle folkloristi Krišjānis Baronsille omistettu veistospuisto. Turaidan historialliset rakennukset, muistomerkit ja kulttuuriympäristö perehdyttävät seudun tuhannen vuoden historiaan sekä yhteyttä Latvian ja Euroopan yhteisiin tapahtumiin.
Krimuldan kartano, Latvia
Kartano sijaitsee vehreän Gaujan kansallispuiston alueella. Itse kartanon alue on jännittävä nähtävyys – jalo, entisöity kartano, historialliset ulkorakennukset ja upea puisto luovat rauhallisen kaupungin tunnelman. Kartanon on rakennuttanut von Lievenien suku 1800-luvun puolivälissä. Herkuttelijoille Krimuldan kartano on todellinen makujen keidas – täällä valmistetaan herkullisia Cremonin kartanon viinejä, liköörejä ja väkeviä alkoholijuomia.
Krimuldassa kuulemme historiallisia yksityiskohtia sisältäviä tarinoita kartanon elämästä eri vuosisatoina, taloudellisesta toiminnasta sekä kotitekoisen alkoholin kulttuurihistoriallisesta ja parantavasta merkityksestä. Kierroksella tutustumme kartanon alueella talleihin, vaunuihin ja navettaan, pajaan ja muihin kartanokompleksin rakennuksiin, vierailemme Krimuldan kartanossa sekä koti viinitilalla ja maistelemme täällä valmistettuja viinejä. Ja pohdimme, minkälaista elämää Krimuldan kartanossa vietettiin sata ja kaksisataa vuotta sitten.
Birinin linna, Latvia
Birinin linnan historia alkaa jo 13.vuosisadalta. Kartanoa on asuttanut vuosisatojen aikana niin sotilaspäälliköt, paronit, kreivit kuin neuvostoliittolaiset lomailijat. Nykyisen Bīriņin linnan rakennutti August von Pistolkors vuonna 1860 ja Emilia-puiston rakkaalle vaimolleen Emilia von Herderille. Vuosisatojen historia pitää sisällään niin tosiasioita kuin legendoja ja tarinoita, joista saa nykyään nauttia Jānis Vimban perillisten omistamassa Birinin linnassa. He jatkavat Bīriņin linnan kulttuuri- ja historiallisen perinnön säilyttämistä ja saavutettavuutta, siellä järjestetään juhlia, seminaareja, retkiä, ravintola, hotelli ja saunoja.
Valmieran Pyhän Simeonin kirkko (Sv. Sīmaņa baznīca), Latvia
Kirkko sijaitsee Valmieran keskustassa 50 kilometrin päässä Viron rajasta. Kirkko on rakennettu vuonna 1283 tai 1284 ja on Valmieran historian todistaja ja symboli. Liivinmaan veljeskunnan linnanrauniot ja Valmieran kaupunginmuseo ovat todisteina keskiaikaisen Valmieran kaupungin mahtavuudesta. Valmieran linnanraunioiden alueen keskellä on Valmieran kaupunginmuseo – Valmieran historian säilytyspaikka.
Valga Jaani kirkko, Viro
Latvian ja Viron rajalla sijaitsee Valga, jossa tutustumme keskustassa olevan kirkon seinällä Viron Vapaussodassa kaatuneiden Suomen Pohjan Poikien muistotauluun. Valga Jaani -kirkon seinään asennettiin 1934 v. mustasta graniitista lähes 200 nimeä sisältävä muistotaulu Viron Vapaussodan Paju-taistelussa kaatuneiden Suomen vapaaehtoisten kunniaksi.
Sangasten linna, Viro
Sangasten linnasta löytyy ensimmäiset maininnat jo vuodelta 1272 alkuperäisellä nimellä Toyvel, Theal, kansan keskuudessa Tõhala. Kun Sangasten viimeinen kartanoherra F. G. M. von Berg (1845-1938) vuonna 1866 isänsä kuoleman jälkeen otti vastuun Sangasten kartanon taloudenhoidosta, elettiin 1700-luvulla rakennetussa kartanossa, joka sijaitsee nykyisestä linnasta sata metriä luoteeseen. Nuori Bergi päätti rakennuttaa uuden hienon päärakennuksen. Esimerkkeinä oli hänelle Englannissa matkoillansa nähdyt linnat. Sangasten linna ja kartanopuisto on rakennettu Englannin kuuluisan Windsorin linnan mukaiseksi. Alueella on katsottavissa kartanon päärakennus, hevostalli, meijeri, navetta, aitta sekä vesitorni. Sisäänpääsy tällä hetkellä vain kartanoon. Linnan takana on kreivi Bergin perustama metsäpuisto. Kartanossa on tutustumisen arvoisia goottilaistyylinen sisääntuloaula, ensimmäisen kerroksen juhlasalit sekä englantilaistyylinen metsästyssali.
Tõrvan kaupungissa tutustumme historialliseen krouviin ja aukion näyttelyyn.
Helmen ritari linnoitusten rauniot
1300-luvun alussa rakennettua muinaislinnoitusta ovat vuoron perään isännöinneet saksalaiset, venäläiset, liettualaiset ja ruotsalaiset. Viimeksi mainitut tuhosivat linnoituksen vuonna 1658. Tästä ritari linnoituksesta on jäljellä vain kivimuuri palasia ja ikkuna-aukkoja.
Taageperan linna
Taageperan linna on erityinen paikka – täällä yhdistyvät eleganttius, maalaismiljöö, historia ja nykyaika. Upean, jugend-tyylisen linnan rakennutti asuinpaikakseen paroni Hugo von Stryk jo yli 100 vuotta sitten. Taageperan kartanon vuonna 1912 valmistunut päärakennus on arkkitehtuuriltaan kuin suomalaista kansallisromantiikkaa. Komea 40-metriä korkea torni ja 97 keskenään erilaista huonetta ovat tehneet kunnostetusta Taageperasta suositun juhla- ja hääpaikan. Taageperan linna kokonaisuus on ainutlaatuinen ympäristö arvoltaan ja arvokas alue, johon kuuluu jugendlinna, à la carte -ravintola, ylellinen linna kylpylä, 1930-luvun tyylinen hotelli, liikunta- ja vapaa-ajan tilat. Täällä vietämme matkamme yhden yön. Tunnelma kuin sadussa, salaperäinen linna ja vuosisadan vanha tunnelma.
Hella Wuolijoen kotipaikka
Alan kylässä tutustumme virolais-suomalaisen kirjailija, Yleisradion pääjohtaja, liikenainen ja poliitikko Hella Wuolijoen kotipaikkaan.
Karksi-Nuian 1500 asukkaan kaupungissa tutustumme ritarilinnan raunioihin sekä vinoon kirkon torniin. Karksin laakso on yksi kauneimpia ja tunnetuimpia paikkoja Viljandimaalla. Kiemurtelevaa tietä pitkin kukkulalta alas ajaen huomaat Linnaveskin patojärven toisella puolella sijaitsevan Karksin linnanmäen. Muinaisvirolaisten linnoitus luultavasti sijaitsi luonnossa hyvin suojatulla jyrkkärinteisellä mäellä ennen kalparitareiden valloitusretkeä. Ritarilinnan rakentaminen aloitettiin 1200-luvun toisella puoliskolla, kivirakenteet ovat 1300- ja 1400-luvulta. Linnoitus tuhoutui Pohjansodassa lopulta 1708. Tuhoutuneen linnan raunioiden etuosaan rakennettiin barokkityylinen Pietarin kirkko 1770-luvulla.
Heimtalin kartano
1800-luvulla perustetun Heimtalin kartano kokonaisuuden muodostavat klassistinen päärakennus, hallitsijan talo, harvinainen pyöreä talli, kaunis tislaamo neljällä savupiippu tornilla. Päärakennuksessa toimii nykyään Heimtalin koulu. Ainutlaatuisella arkkitehtuurilla varustettu pyöreä talli on kunnostettu moderniksi urheilu rakennukseksi. Ulkoasultaan Lontoon Toweria muistuttava tislaamo, itseasiassa kartanon aikainen juustokota, on yksityisomaisuutta.
Kartanon sydämen ympärillä, maalauksellisen Raudnan muinaislaakson rannoilla on Heimtalin metsäpuisto. Puistossa on runsaasti lähteitä ja sitä on täydennetty sekä virolaisilla että eksoottisilla puulajeilla. Kartanon edessä kasvaa yli 200-vuotiaita lehmuksia. Kartanon puiston halki kulkee luontopolkuja, jotka esittelevät ympäröivää luontoa.
Viljandin ritarilinnan rauniot
Entisen virolaisten linnan paikalle alkoi kohota kivilinna vuonna 1224. Lopullisen muotonsa ja kokonsa linna sai 1500-luvun alkuun mennessä. Se oli huomattavimpia linnoja Viron ja Latvian alueilla. Ritarilinnasta on jäänyt Ruotsin, Puolan ja Venäjän välisten sotien vuoksi pystyyn vain muutama kiviseinä. Linnan raunioista ja sen ympärillä olevasta puistosta tuli viljandilaisten virkistysalue jo viime vuosisadan alussa. Yli 13 metriä syvän vallihaudan ylikulkureitiksi asennettiin vuonna 1931 riippusilta Kaivomäeltä, jotta kaupungista pääsisi linnamäelle. Raunioilta avautuu kaunis näköala Viljandin järvelle.
Nojatuolimatka kartanokierroksen kohteisiin ja matkan näkymiin Latvian pohjoisosassa Gaujan kansallispuiston maisemissa sekä Etelä-Viron kauniissa maisemissa. Kuvat: Kohteiden kuvapankeista sekä Samimatkojen kuvapankista.
Majoitusesittelyt
Hotelli Birinin Linna, Latvia
Huoneet sijaitsevat Linnarakennuksessa kolmessa kerroksessa ja viereisessä Puutarhatalossa kahdessa kerroksessa.Bīriņin linna, rakennettu vuonna 1860, kohoaa kukkulalla järven rannalla. Se on rakkaudella luotu romanttinen paikka Riian, Siguldan ja Saulkrastin merenrannan lähellä.Bīriņin linnahotelli hivelee silmää antiikkiesineillään, viehättävällä puistolla järvien ympäröimänä. Upea miljöö huokuu historiaa, josta saamme kuulla lisää opastetulla kierroksella. Huoneet sijaitsevat Linnarakennuksessa kolmessa kerroksessa ja viereisessä Puutarhatalossa kahdessa kerroksessa. Huomioithan, että jokainen huone on uniikki.
Wagenküll kylpylähotelli, Viro
Taageperan linna on ainutlaatuinen alue, johon kuuluu jugend-tyylinen kartano, ylellinen kylpylä, 1930-luvun tyylinen hotelli Wagenküll, ravintola, urheilu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Hotelli Wagenküll tarjoaa ylellistä ja romanttista majoitusta kolmessa erilaisessa historiallisessa rakennuksessa – jugendtyylisessä linnassa, funktionaalisessa puutarhamajassa ja historiallisessa hallitsijan talossa. Ravintola Wagenküll tarjoaa meille illallisen modernilla viihtyisyydellä sekä historiallisella tunnelmalla ja sen ikkunoista avautuu kaunis näkymä linnoituksen puistoon. Päivän päätteeksi rentoutuminen ylellisessä ja viihtyisässä Wagenküllin linnan kylpylässä. Elegantti ja ylellinen tunnelma herättää ja virkistää kaikki aistisi – rauhoittavat äänet ja tunnelmallinen valaistus, erilämpöiset ja -kosteustasoiset saunat ja viihtyisät vesipisteet sekä useat yksityiset rentoutus- ja lepoalueet poistavat matka väsymyksen ja lataa akkuja loppumatkalle.
Park Hotel Viljandi, Viro
Viljandin vanhan kaupungin sydämessä ja kolmen puiston keskellä, Johan Laidonerin aukiolla sijaitsee hotelli sekä ravintola, kahvila ja seminaaritila. Hotellin tarina alkaa 1900-luvun alusta pellavakauppiaan perustaessaan ravintolan ja majatalon silloiselle Suurtorille nykyiselle Laidonerin aukiolle. Historiallinen rakennus on kunnostettu perusteellisesti ja alkoi taas melkein sadan vuoden tauon jälkeen toimia hotellina. Park Hotell Viljandi on erinomainen majoituspaikka mukavuutta, laatua ja hyvää sijaintia arvostavalle asiakkaalle. Park Hotell Viljandin mutkaton ja valoisa ravintola Ormisson tarjoaa makunautintoja huolellisesti valituista, laadukkaista raaka-aineista.