Kristuksen kirkastumisen muistolle pyhitetty Valamon luostari perustettiin perimätiedon mukaan viimeistään 1300-luvulla. Viime sotien seurauksena veljestö joutui lähtemään evakkoon Laatokan Valamon saarelta ja muuttamaan Heinäveden kunnan Papinniemestä ostamalleen maatilalle, jossa toiminta on jatkunut kesästä 1940 saakka. Vanhan perinteen mukaan luostarin tulee elättää itse itsensä. Nykyisin Valamon luostarin pääelinkeino on matkailu. Viimeisten vuosikymmenien aikana luostarista on kehittynyt Suomen merkittävin ortodoksisen kulttuurin keskus.
Aloitamme Valamoon tutustuminen opastuksella Pääkirkossa. Luostarin tunnelmallinen pääkirkko on pyhitetty Kristuksen kirkastumisen muistolle. Arkkitehti Ivan Kudrjavzevin suunnittelema, pohjoisvenäläistä kivikirkkotyyliä edustava kirkko vihittiin käyttöön 5. kesäkuuta vuonna 1977. Samantyyppisiä yksikupolisia, valkoisia tiilikirkkoja näkee esimerkiksi Novgorodin ja Pihkovan alueilla.
Kulttuurikeskus tarjoaa muun muassa näyttelytilat luostarin historialliselle esineistölle ja vaihtuville näyttelyille.Vuonna 2006 valmistui Kulttuurikeskuksen laajennusosa, joka tarjoaa muun muassa näyttelytilat luostarin historialliselle esineistölle ja vaihtuville näyttelyille.
Lounas nautitaan viihtyisässä ravintola Trapesassa, joka on yksi luostarin tärkeimmistä kohtaamispaikoista. Ravintola on saanut nimensä kreikankielen pöytää tai luostarin ruokasalia tarkoittavasta sanasta.
Lounaan jälkeen on viinikierros. Viini ja kristinusko ovat perinteisesti kuuluneet yhteen. Jo vuosisatoja viininvalmistustaito on säilynyt ja siirtynyt eteenpäin luostarin muurien suojassa. Viininvalmistusperinne elää myös Valamon luostarissa. Useissa seurakunnissa ehtoollisviininä käytettävä Valamon Kirkkoviini kypsytetään ja tuotetaan Valamossa. Valamon viini on odotettu tuliainen, arvostettu lahja ja suosittu tapa juhlistaa kotiinpaluuta.
Iltapäivällä risteilemme M/S Sergeillä ihastelemassa Heinäveden ympäristöä ja käymme Taivallahden kanavalla. Maisemia ihaillessa nautimme munkkikahvit.
Valamossa voi piipahtaa myös ostoksilla. Tämäkään ei ole nykyajan keksintöä, sillä pyhiinvaeltajat ja muut matkailijat ovat aina halunneet tuoda luostarimatkalta kotiinsa joitain muistoesineitä – rahan puutteessa vaikka kiviä luostarin mailta. Laatokan Valamossakin toimi jo varhain verraten laaja muistoesinemyymälä, jossa myytiin esimerkiksi veljestön tekemiä käsitöitä ja ikoneja.Valamon kauppa tunnetaan nimellä Tuohus ja se palvelee vieraita päivittäin aamusta iltaan. Pienen myymälän hyllyiltä löytyy kattava valikoima ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä tuotteita.
Kuvat: Myyntipalvelu/Valamo